Leien

Dakdekkers gebruiken al eeuwenlang leien om daken te bedekken. In Nederland zijn leien daken nog steeds enorm populair. Na keramische dakpannen zijn leien daken de meest voorkomende dakbedekkingen van ons land. Op deze pagina leest u meer over leien dakbedekking.

Leien dakbedekking

Misschien kent u de uitdrukking ‘dat gaat van een leien dakje’. Leien daken staan bekend om hun strakke en vlakke uiterlijk. Combineer dit met het feit dat leien op veel verschillende manieren gebruikt kan worden, en u snapt al waar het spreekwoord vandaan komt.

Er zijn twee verschillende soorten leien te onderscheiden: natuurleien en kunstleien. Natuurleien worden gemaakt van leisteen, vaak gewonnen in Spanje en Frankrijk. Echter komt leisteen wereldwijd voor, de steengroeve waar leien gewonnen wordt bepaald vaak ook de kleur van het leisteen. Tegenwoordig is kunstleien populairder, omdat de kosten voor de productie lager liggen. Kunstleien wordt namelijk gemaakt van cement met kunststofvezels.

Hieronder vindt u een overzichtelijk overzicht van de voor- en nadelen van het gebruik van leien voor dakbedekking.

Voordelen van leien dakbedekking

De voor- en nadelen van leien dakbedekking verschillen voor natuurleien en kunstleien. In onderstaande overzichten staat vermeld voor iedere variant wat de voor- en nadelen zijn:

  • Over smaak valt niet te twisten, echter is de look van leien dakbedekking voor veel mensen een groot voordeel.
  • Leien is zeer duurzaam. Natuurleien dakbedekking heeft een levensduur van meer dan 80 jaar. Kunstleien gaat ‘slechts’ zo’n 30 jaar mee.
  • Leisteen, natuurlijk of kunstleien, is verkrijgbaar in veel kleuren.
  • Een leien dak vergt weinig onderhoud.
  • Leisteen is goed opgewassen tegen temperatuurverschillen, regen en storm.

Nadelen van leien dakbedekking

Uiteraard kent ook het gebruik van leien dakbedekking naast voordelen, ook nadelen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste nadelen van leien dakbedekking:

  • Kunstleien heeft een kortere levensduur (+-30 jaar) dan de meeste varianten van dakbedekking.
  • Natuurleien is relatief duurder dan andere vormen van dakbedekkingen.

Kosten van leien dakbedekking

Omdat er enorm veel verschillen zijn tussen natuurleien en kunstleien is het moeilijk om precies vast te stellen wat een leien dakbedekking precies kost. Daarnaast zijn ook het soort natuur/kunstleien, de grootte van het dak en de moeilijksheidsgraad van het dak factoren die mede de prijs bepalen. Benieuwd wat het plaatsen van een leien dak op uw huis zou kosten? Vraag dan gratis een offerte aan bij AJF Hoogervorst.

Gecombineerde expertises

AJF Hoogervorst bestaat uit twee neven die beide hun eigen specialisatie inbrengen: dakwerk en onderhoud, verbouwing en renovatie.

Jarenlange ervaring

De kneepjes van het vak leer je niet in een paar maanden. De dienstverlening van AJF Hoogervorst is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Specialisaties

Gespecialiseerd dakwerk voor monumentale panden, keramische pannendaken en lood- en zinkwerk.

Snelle service

Niet weken wachten op een offerte om vervolgens over een halfjaar ingepland te worden. Wij geloven in snelle service.

Direct meer informatie? Bel ons of vraag een offerte aan!